Totaal aantal pageviews

zaterdag 17 november 2012

some good and bad news


¡ Hola !

Op woensdag ging ik met Karla, Yamileth en Jesus mee naar de school, om als persoonlijke familiefotograaf foto’s te trekken bij het ondertekenen van Karla’s diploma, wat hier een echte ceremonie is. Het begon om 8 uur.. Hondurese tijd natuurlijk: ze hadden gezegd dat het om 8u zou starten, zodat ze om 9u konden beginnen. Dit blijft voor mij een vreemde gedachtengang, maar goed, wij stonden dus om 8u aan de school, waar natuurlijk nog geen kat was. Na een uur (in de kou, het is hier ongeveer 10 a 15 graden, maar nergens is verwarming, dus het is jammer genoeg echt trui -en sjaalweer !) te hebben gewacht, kwamen eindelijk ook de andere klasgenootjes van Karla binnengedruppeld. Het begon allemaal heel plechtig.  Bij elk meisje moest de papa haar naar voor brengen en bij elke jongen moest de mama met  hem naar voor, net zoals bij een trouwfeest gebeurd. Dan volgden er een speech van de directrice en daarna werden de punten van hun examen ‘volkslied zingen’ voorgelezen. Dan werd er nog met iedereen samen het Hondurees volkslied gezongen en uiteindelijk moest elke leerling, vergezeld door de ouder(s), naar voren gaan, aan een tafel gaan zitten en zijn of haar diploma ondertekenen. Tot slot werd er nog van iedere leerling met ouders foto’s getrokken en konden we weer naar huis gaan. Omdat we het allemaal zo koud hadden, gingen we met z’n vieren een warme chocomelk drinken bij ’Jireth’ een super gezellig koffiehuisje hier in Santa Rosa.

Op donderdag had ik mijn 1e gitaarles. Ik was ongelofelijk zenuwachtig omdat ik 1. Niet zeker was of het vandaag wel les was, 2. Helemaal alleen zou moeten gaan, zonder eventuele Engelse hulp van Karla en dus helemaal op mijn Spaans moest vertrouwen(wat achteraf heel goed meeviel, mijn Spaans maakt grote sprongen vooruit door dit soort situaties). Ik kon een stukje meerijden met de bus en wandelde daarna verder naar ‘la casa de la cultura’ waar mijn gitaarlessen zullen plaatsvinden. Ik was te vroeg, dus zette ik me in het park en genoot van het feit dat ik in Honduras ben. Om 10 voor 2 wandelde ik naar de plaats waar ik les zou hebben en ik wachtte nog 10 minuten. In het 1e uur waren we slechts met 5 leerlingen. 4 jongens tussen de 7 en 14 jaar en ik.. Het uur dat daarop volgde kwamen er nog een stuk of 8 jongens en 2 meisjes bij, ook allemaal rond diezelfde leeftijd. De lessen bestaan uit 3 delen: deel 1 is het spelen van de gitaar, deel 2 notenleer en deel 3 zang. De 1e les, het 1e uur begon met het spelen van de gitaar, het leren van de verschillende akkoorden,... In het 2e uur begonnen we met zingen. Eerst moesten we mamemimomumemimomaaaa zingen (tongtwister!) en daarna volgde de toonladder die we in groep zongen en daarna ieder alleen. Hierbij ging mijn hart al best hard tekeer.. Tot slot kregen we 3 minuten de tijd om een liedje te bedenken wat we wilden zingen voor de groep. Die gedachte alleen al deed mijn hart tegen 1000000 km/u op en neer gaan. Ik was als voorlaatste aan de beurt en zong een stukje van ‘onderweg- Abel’, ik koos voor een Nederlandstalig liedje, omdat ik dan kon zingen wat ik wou en niemand zou weten of het wel correct was wat ik zong. Ik bracht het er redelijk goed vanaf, ondanks mijn zenuwen. De 2e les op vrijdag, was minstens even tof. We begonnen weer met het leren van ongeveer 4 nieuwe liedjes en ik kreeg de kans om even met 1 van de 2 andere meisjes te socializen. Ze noemt Andrea, is 14 jaar en speelt al 2 jaar gitaar en ze ziet er een heel fijn meisje uit! Op het einde van de les kreeg iedereen de vraag of we morgen (= vandaag) willen optreden in de UNIPLAZA, het winkelcentrum van Santa Rosa. Ik twijfelde en zei eerst dat ik daar helemaal nog niet goed genoeg voor ben, na slechts 2 lessen. De leraar wist me te overtuigen en dus heb ik vanavond, na nog maar 2 dagen gitaar te spelen, mijn 1e optreden.

Op vrijdag werd ik wakker van een Karla met heel veel buikpijn. Ik maakte me niet zo super veel zorgen, dacht dat ze gewoon iets verkeerds gegeten zou hebben en het wel snel over zou zijn. Ze had echter héél veel pijn en werd meteen door de papa naar de dokter gebracht. Ik ging naar mijn vrijwilligerswerk en had een toffe voormiddag. Toch bleef Karla continu in mijn achterhoofd aanwezig. Ik wandelde zo snel ik kon naar huis, om te zien hoe het met haar ging. Ze lag in haar bed en was aan het slapen. Om 13u hielp ik haar met aankleden, ze moest opnieuw naar de dokter. In tussentijd ging ik naar de gitaarles. Toen ik terug thuis kwam, was er nergens een Karla te bespeuren. Humberto belde naar Yamileth om te vragen waar ze waren. Zij vertelde dat Karla in het ziekenhuis lag en diezelfde avond nog een operatie moest hebben om haar appendix eruit te halen. Even later kwam Jesus thuis en zei dat we naar het ziekenhuis zouden gaan. Ik hielp met het verzamelen van Karla’s kleren, want ze zal enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Om 18u vertrokken we naar het ziekenhuis. Daar lag Karla met zo’n dikke vieze naald in haar arm in een ziekenhuisbed. Om 21u s avonds zou ze geoppereerd worden. Ook de oma, tante en nichtje kwamen op bezoek. Allemaal samen wachtten we en wachtten we. Om ongeveer 20u30 gingen we naar huis. Paola zou vannacht bij mij op de kamer slapen. Ik had een vreselijke nacht, eerst en vooral omdat ik me zorgen maakte over Karla en ook omdat Paola praat,lacht,grommelt,wiebelt,wemelt,smekt,.. in haar slaap, wat mij wakker hield. Ik stond vanmorgen om 6u op omdat ik echt niet meer verder kon slapen. Over Karla heb ik nog niks gehoord, maar ik hou jullie op de hoogte!

Liefs, Jellemieke

Ps. Zoals jullie misschien al gemerkt hebben, omwille van het feit dat ik de laatste maand nog geen foto’s heb gepost, mijn camera is stuk.. Ik vind het echt super jammer en ik vrees dat ik een nieuwe zal moeten kopen..

zaterdag 10 november 2012

vakantiebezigheden


Na een korte klacht dat ik te weinig op mijn blog schreef (en ik die dacht dat ik jullie verveel als ik teveel schrijf, wat dus niet zo blijkt te zijn) volgt er hier dus een sneller blogbericht, geschreven met heel veel plezier!

De afgelopen week heb ik elke voormiddag op mijn vrijwilligerswerk doorgebracht. Het is echt de meest perfecte bezigheid waar ik op had kunnen hopen! De kindjes die daar naar school gaan zijn niet allemaal even rijk, iets wat ik meteen zag als ze hun breedste glimlach opzetten wanneer ze mij zien. Best moeilijk om naar te kijken, als je ziet dat een groot deel van de kindjes zwarte tanden hebben. Ondanks het feit dat ze het niet allemaal even gemakkelijk hebben thuis, is het zo speciaal om te zien hoe gelovig deze kinderen zijn. Anderen zouden het misschien omschrijven als een soort sekte waar de ouders, leerkrachten en kerk zo op de kinderen inpraten dat ze wel MOETEN geloven, maar zo zie ik het niet. Ik vind het prachtig om te luisteren en kijken hoe de kindjes elke ochtend in de klas bidden tot God. Hun handjes tegen elkaar voor hun gezichtjes, de ogen gesloten en vol overtuiging God bedanken voor het feit dat ze vanmorgen wakker geworden zijn, eten hebben, … Ik bid dan ook elke ochtend mee om mijn familie hier en jullie daar allemaal te beschermen.
Mijn ‘werk’ in het schooltje bestaat vooral uit helpen. Helpen hoe je mama en papa moet spellen, de nummers leren schrijven, de klok leren lezen , de dagen van de week leren,… Daarnaast leer ik hen ook af en toe wat Engelse woordjes. Soms doen we samen wat spelletjes en die zijn niet altijd even gemakkelijk om in het Spaans uit te leggen, maar met de hulp van de leerkracht en mijn beste Spaans is het al elke keer goedgekomen. Het blijft ongelofelijk leuk om te zien hoe blij de kindjes zijn als ik er ben. Ze komen dan allemaal op me afgelopen en er ontstaat een hele kring van schattige Hondurese kindjes rondom mij die allemaal een knuffel en een aaitje over hun hoofdje willen en geloof mij, dan smelt je gewoon!

Afgelopen week was het ook de eerste keer dat ik naar de basketbaltrainingen ben geweest. Het was ongelofelijk vermoeiend, maar het deed zo goed nog een keertje echt te sporten ipv altijd maar op die fitnesstoestellen! Ik was nogal slecht in vergelijking van de andere van mijn groep (die bijna geen enkele bal op de ring missen), maar met 3 trainingen in de week zal ik wel snel verbeteren hoop ik. Het grootste ramp van alles waren mijn SCHOENEN! De sporthal heeft een gewone stenen vloer, waardoor ik met de sportschoenen (die trouwens half uit elkaar vallen) het gevoel had dat ik aan het schaatsen was. Ik kon niet snel lopen zonder te vallen, dus schuifelde ik maar wat op en neer, tot grote frustratie van mijn medespelers natuurlijk. Vandaag ben ik nieuwe sportschoenen gaan kopen waarmee ik hoop eindelijk rond te kunnen rennen zoals ik wil!
Volgende week beginnen mijn gitaarlessen en ik hoop dat ik dan genoeg bezigheden heb verzameld om me niet meer te vervelen!

¡ Que le vaya bien!
Jellemieke